Kokosolie geneest niet alleen je lijf ...

Vetten zijn onder andere in te delen in verschillende soorten door middel van de lengte van de vetzuurketen. Kokosolie bestaat voor tweederde uit middellange-keten vetzuren, terwijl meeste vetsoorten voornamelijk uit lange-keten vetzuren bestaan.
Die lange ketens binden zich aan proteïnen en vormen zo lipoproteïnen die worden opgeslagen in vetdepots.
Opslag dus, maar die middellange-keten vetzuren zoals de meeste in kokosolie zetten zich meteen om in directe energie.
Dit komt omdat ze vanwege hun structuur makkelijk bij de energiecentra van de cellen te komen, zelfs zonder “energievervoerder” insuline.

IN DE KEUKEN:
* Bakken
* Frituren
* Smeren
* Extra boost in koude & warme bereidingen
Etc
IN DE BADKAMER :
* Op droge haarpuntjes
* Om te ontschminken
* Om maskertjes mee te maken
Etc
IN DE SLAAPKAMER :
* Massage
* Natuurlijk glijmiddel
GARAGE /TUIN:
* Voor vacht en de darmen van dieren ideaal
* Om vuil uit je porieën te krijgen na tuin/garage werken..
Etc



Kokosolie wil ik toch ook vandaag een lans voor breken, zeker nu er een nieuwe op de markt is gekomen die als fair trade product maar liefst 5 keer werd bekroond tot duurzaam wereldproject.
Het is toch een verzadigd vet en da’ s toch ongezond ?
Nee want deze olie bestaat uit zulke kleine molecules dat het goed opneembaar is door de darmen en de huid, maar het niet blijft ‘plakken’ tegen onze vaten. Dat kan ook niet aangezien het vloeibaar wordt op 24 ° graden celcius.

Uit onderzoek blijkt dat deze vetsoort ons metabolisme tot wel 3x zoveel kan versnellen vergeleken met de lange-keten vetzuren. Hierdoor stijgt de temperatuur van je innerlijke thermostaat, waardoor je automatisch calorieën gaat verbranden en de vetverbranding een boost geeft. En die directe vorm van energie gaat ook vermoeidheid tegen.
Goed nieuws allemaal – dus wat verteld ons dat ?:
* Ons kacheltje gaat er sneller van draaien
* Geeft traagwerkende schildklieren een boostje
* Vet verzadigd = minder cravings
* Houdt ons lichaamstemperatuur goed op peil
* Zit laurinezuur in ( zoals in moedermelk) = gezondheidsbevorderend
*Maar ook : verhoogt de weerstand en beschermt mee tegen schadelijke gisten in de darmen . Het verhoogt ook de weerstand tegen bacteria die long, keel en ooronstekingen veroorzaken.

OK ok ik hoor jullie al denken, morgen zo’n pot gaan halen.
Wat, waar, hoe zat dat ook alweer met die fair trade want waarom zo’n duurdere pot en geen van bij de goedkopere supermarkten ?
Heel belangrijk voor de medicinale en gezonde waarden van kokosolie = schone kokosnoten, koud en traag geperst nadat ze rustig hebben kunnen drogen.
Want daar zit angeltje : goedkope olie = vaak van vuile, soms beschimmelde noten die veel te lang open liggen voordat ze geperst worden. Die noten moeten eerst gedroogd worden voor ze geperst kunnen worden , goedkope procedee is op veel te hoge hitte, niet goed, andere, veel te lang buiten laten liggen drogen en schimmelen, ook ni goed…
Dus ga voor een bio label of voor deze fairtrade die nOg meer doet ..Wat precies? Want vaak is het van 'fair trade' jaja ' t zal wel, maar hier staat letterlijk op het etiket hoeveel er per pot naar de boeren gaat.

Het begon bij Australische landbouweconoom dokter Dan Etherington die voor z'n pensioen nog z'n extra steentje wilde bijdragen aan een grote gemeenschap. Meer bepaald de vergeten eilandengroep Solomon en z'n bewoners die in een economische impasse zaten. Eilanden waar elektriciteit zelfs nog vaak ver te zoeken is.
Op die eilanden staan heel veel snel vruchtdragende kokosbomen, zodoende dat hij voor de dorpelingen een handpers ontwikkelde.Een pers die ondertussen de levenskwaliteit van duizenden heeft verbetert.
De dorpelingen oogsten de kokosnoten rond hun dorp, zien toe op het goed openen en drogen ervan en persen de noten dan met de handpers van de de doctor. Die leidt ondertussen de sociale onderneming NIULIFE waarvan de winst 100% naar de dorpelingen gaat.
Doordat de kokos handpers vele inkomensmogelijkheden creëert voor hele dorpen, werd het Solomon-project in Duitsland in het jaar 2000 bekroond als “duurzaam wereldproject”. In 2006 reikte Japan een Gold Award uit aan Dr. Dan voor het rehabiliteren van de Solomon plattelandseconomie door de productie van extra virgin kokosolie. In 2008 werd Dr. Dan opgenomen in de Orde van Australië voor zijn innovaties in kleinschalige kokosnootverwerking en bijdragen aan duurzame landbouw en economische ontwikkeling in de Stille Zuidzee-regio. In 2018 ontving hij van Moral Fairground de gouden award voor ethisch ondernemen. Reeds jaren is de kokosolie Fair Trade gecertificeerd door FairTSA.
Kleinschalige kokosnoot ondernemingen dragen bij aan een duurzame landbouw en economische ontwikkeling.

Dus ja doe mij maar fairtrade, deze worden aangeboden via een klein familiaal bio bedrijf dat ik al jaren mee ondersteun: AMANPRANA en hun gezonde webshop AMANVIDA . Ze werken met een cradle to cradle kringloopproces, komposteerbare etiketten, herbruikbare verpakkingen, nooit plastic en een lekkere inhoud..De KORTINGSCODE AMANPRENEN19 geeft je de mogelijkheid om bij hen deze kokosolie te bestellen zonder vervoerskosten .
Bestellen doe je via de gezonde webshop www.amanvida.eu

Je kan deze deze kokosolie vinden bij de natuur - en biowinkel of via de webwinkel met kortingscode AMANPRENEN19 ( geen vervoersonkosten) bestellen op WWW.AMANVIDA.EU